Ons verhaal

Samen genieten in jouw groene cocon

Vijvers in ongerepte natuur

Het verhaal van “De vijver Wolfsdonk” is nauw verbonden met de geschiedenis van ons dorp en onze familie.

Grootvader Louis Danckers, onderwijzer in Langdorp-Wolfsdonk, nabij Aarschot, kreeg in 1967 de toelating twee vijvers en vijverhuisjes op te richten in een gebied dat toen “vaag lag en als wildernis was begroeid”.

De naam Wolfsdonk wijst op een hoger gelegen dorpskern in moerassig gebied. Het toponiem “Elsleuken”, waar “De vijver” gelegen is, illustreert met de woorden “lo” (laaggelegen stuk land) en “els” (boom die goed water verdraagt), zo’n natte ondergrond en de ongerepte natuur van omliggende weides en bossen.

Paradijs voor de tweede en derde generatie

“De vijver”, zoals we het domein al 50 jaar in onze familie noemen, groeide uit tot een waar paradijs. De zonen van Louis en Irène – papa Paul en nonkels Hans en Marc – maar ook heel wat generatiegenoten zoals leerlingen uit de lokale school, konden hier ongedwongen ontspannen. 
Een parel van een vakantieverblijf !

Het huisje werd gedurende decennia voor langere tijd verhuurd. Grootvader Danckers bleef het domein piekfijn onderhouden tot aan zijn dood in 2003.

Dankzij onze nonkel Marc Danckers kon het domein in de familie blijven. De vele Corsikaanse dennen, die 50 jaar geleden werden geplant, begonnen echter hier en daar te vallen… Binnenin had het huisje opknapwerk nodig.

Wij begonnen te dromen van een tweede leven voor “De vijver”… Verliefd op elkaar maar ook op ons dorp en dit unieke familiedomein, maakten we vanaf 2019 plannen voor een heuse heropwaardering.

Een duurzame toekomst -
Jonas & Katrien

Samen met Regionaal Landschap Noord-Hageland en met advies van Natuurpunt werkten we een plan uit voor natuurherstel van de vijvers, graslanden en bossen. In de zomer van 2020 werden meer dan 700 exoten gekapt om lokale bomen zoals els, es, eik, olm en linde alle kansen te geven. In 2021 werden de oevers van de vijvers aangeschuind en het slib geruimd ten voordele van streekeigen amfibieën en zoogdieren. Biodiversiteit staat centraal !

We gaven het huisje binnenin een facelift om het aan te passen aan hedendaags comfort.

Actief in het lokale verenigingsleven en door onze professionele passies – religieus erfgoed én korte keten, zijn wij trotse ambassadeurs van onze streek.

Fier op dit verhaal van duurzaamheid en lokale verbondenheid, willen we vanaf 2021 ook anderen graag laten proeven van deze unieke plek. Van harte welkom !

Jonas & Katrien Danckers – Vanhoutte